Dostupni linkovi

EU želi zajedničko rješenje sa Afričkom unijom


Evropska unija će učestvovati u petak u Adis Abebi na sastanku sa Afričkom unijom u nadi da će biti pronađen zajednički pristup za okončanje borbi u Libiji, izjavio je danas jedan evropski diplomata.

"Postoji mnogo zajedničkih tačaka u stavovima dvije unije" o krizi u Libiji, rekao je Nik Vestkot, savjetnik visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Vestkot je kazao da EU želi postizanje rješenja kako bi se "zaustavilo ubijanje i otvorio politički proces koji odslikava legitimne težnje naroda" Libije.

Vestkot koji se nalazi u posjeti istočnoj Africi, u petak će u Adis Abebi učestvovati na sastanku Afričke unije posvećenom Libiji.

Komitet Afričke unije pozvao je u nedelju na održavanje sastanka sa predstavnicima Arapske lige, EU, UN i Organizacije islamske konferencije.Cilj je, prema tom komitetu, "uspostavljanje mehanizma stalnih konsultacija i usklađenog djelovanja" za rješenje libijske krize.

Komitet Afričke unije pozvao je u nedjelju na momentani prekid neprijateljstava, dan nakon početka međunarodne intervencije u Libiji.
XS
SM
MD
LG