Dostupni linkovi

Jemenski predsjednik upozorava na mogućnost građanskog rata u zemlji


Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh rekao je danas u obraćanju vojnom rukovodstvu da bi moglo doći do civilnog rata u Jemenu zbog napora da se pokrene, kako je rekao, "puč" protiv njegovog režima.

"Oni koji žele da dođu do vlasti treba da zna da to ne dolazi u obzir. Otadžbina neće biti stabilna, izbiće građanski rat, krvav rat. Treba i to da uzmu u obzir", rekao je Saleh u obraćanju rukovodstvu vojske.

Nekoliko višerangiranih oficira jemenske vojske juče je saopštilo da su prešli na stranu demonstranata, koji već nekoliko sedmica zahtjevaju ostavku Saleha.

General jemenske vojske Ali Mohsen al Ahmar prebjegao je juče na stranu antivladinih demonstranata.Mohsen, koji je bio blizak saradnik predsjednika Saleha, rekao je da se pridružio pokretu protiv režima.

Generalovo saopštenje objavljeno je dan nakon što je predsjednik Saleh otpustio kompletnu vladu.Al Ahmar je najviše rangirani vojni oficir koji je iskazao podršku opoziciji, koja već nekoliko sedmica protestuje, zahtjevajuđi Salehov odlazak sa vlasti nakon 32 godine.

Salehov režim je već oslabljen ostavkama trojice ministara, nekoliko ambasadora, ali je Saleh odbio da podnese ostavku do isteka mandata 2013. godine.

Salehova Vlada na meti je međunarodnih kritika nakon napada na demonstrante u prijestonici Sani kada je krajem prošle sedmice ubijeno više od 50 ljudi.

Jemen, u kojem aktivno djeluje Al kaida, je druga zemlja u regionu koja je objavila vanredno stanje ove sedmice, poslije Bahreina. Očevici kažu da su jemenske snage bezbjednosti prvo pucale u vazduh, da bi spriječile demonstrante da priđu zgradi univerziteta u Sani, koji je postao centralna tačka protesta protiv vlasti.

SAD, koje su sarađivale sa Salehom u borbi protiv Al kaide, osudile su krvoproliće i ponovile poziv da se kriza riješi pregovorima.

Jemenska opozicija objavila je da, poslije krvoprolića, ne postoji mogućnost da se pregovara sa Salehom i njegovom administracijom.
XS
SM
MD
LG