Dostupni linkovi

Još nije upućen zahtjev BIH za izručenje Divjaka


Bosna i Hercegovina još nije uputila zahtjev Austriji da izruči penzionisanog generala Armije RBiH Jovana Divjaka, nakon što su iz Ministarstva vanjskih poslova saopštili da Tužilaštvo i Ministarstvo pravde nijesu dostavili potpunu dokumentaciju.

"Tužilaštvo BiH i Ministarstvo pravde nijesu kompletirali dokumentaciju za Divjakovo izručenje pravosuđu , zbog čega će zahtjev Austriji biti poslan tek danas ili sutra, najkasnije u četvrtak", rekao je pomoćnik za međunarodno-pravne i konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Zoran Perković.

Perković je dodao da je bilo potrebno da se rasčiste neke stvari, zbog čega je zatražena dopuna zahtjeva.

Ministar pravde Bariša Čolak ističe da to nije tačno i da je Ministrastvu vanjskih poslova sva dokumentacija dostavljena 9. marta i naglašava da Ministarstvo pravde nijednom nije dopunjavalo dokumentaciju, jer je bila potpuna.

Ambasador BiH u Beču Haris Hrle rekao je da ne želi da govori o slučaju "Divjak", kao ni njegovi advokati, koji trenutno čekaju zahtjev za izručenje iz Srbije, ali je dodao da će "više informacija o slučaju i zahtjevu iz BiH imati u četvrtak".

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je 4. marta dostavilo Ministarstvu pravde zahtjev za ekstradiciju Divjaka, ali je ispostavilo da nedostaje Uvjerenje o državljanstvu, zbog čega je zahtjev pet dana proveo u ladicama Ministarstva pravde. Kada je konačno dokumentacija kompletirana, zahtjev je 9. marta otišao iz Ministarstva pravde u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje je trebalo da ga dostavi Ambasadi u Beču, a oni sudu u Austriji.
XS
SM
MD
LG