Dostupni linkovi

Bruxelles: Najavljen veći angažman EU u BiH


Šefovi diplomacija Europske unije istakli su u ponedjeljak u Bruxellesu riješenost da finansijskom potporom, "političkim uslugama dobre volje", ali i "kaznama" podstaknu politička vodstva u Bosni i Hercegovini na dogovor za reforme koje vode ka EU.

Ministri vanjskih poslova EU su usvojili zaključke u kojima podvlače da će uvođenjem jedinstvenog predstavnika Unije u BiH, uz "izmještanje" i gašenje visokog predstavnika međunarodne zajednice, europska dvadesetsedmorica rukovoditi tim procesom reformi i provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU.

Šefovi europskih diplomacija su moguće "restriktivne mjere", za koje će biti ovlašćen jedinstveni izaslanik EU, prevashodno naveli kao instrument da se obezbijedi poštovanje Dejtonskog sporazuma, kojem je data puna podrška.

Evropska unija traži da se program mjera koje vode ka EU "ugradi u srž političkog procesa u BiH" i "poziva političke vođe u Bosni i Hercegovini da se predano, odgovorno i u duhu nagodbe što prije posvete formiranju vlasti na svim nivoima, kako bi se uhvatilo u koštac s nužnim, hitnim preostalim reformama i učine kvalitativni koraci na putu ka EU".
XS
SM
MD
LG