Dostupni linkovi

Putin u utorak Sloveniji



Ruski premijer Vladimir Putin dolazi u utorak u posjet Sloveniji, a u središtu njegovih razgovora bit će gradnja ruskog plinovoda Južni tok koji dijelom svoje planirane trase prema Italiji ide teritorijom Slovenije.

U projekt plinovoda Slovenija se uključila na jesen 2009. godine prilikom posjete slovenskog premijera Boruta Pahora Moskvi. Uz Pahora, Putin će se, prema najavama, na Brdu kod Kranja odvojeno sastati sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom i predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom. Tačan program posjeta ruskog premijera, koji je u Sloveniji zadnji put bio 2001. godine kada se tu kao tadašnji predsjednik Ruske Federacije sastao s tadašnjim američkim predsjednikom Bušom, još nije objavljen.

Slovenski mediji navode da s Putinom u Sloveniju dolazi i direktor Gazproma Aleksej Miler, koji bi s predstavnicima slovenskog poduzeća Geoplin-plinovodi trebao potpisati sporazum o zajedničkoj rusko-slovenskoj kompaniji koja će upravljati slovenskom trasom Južnog toka.

Procjenjuje se da će predmet razgovora ruskog premijera sa najvišim slovenskim predstavnicima biti i razmjena pogleda na intervenciju nekih članica NATO saveza u Libiji, navode mediji.

Dan nakon posjeta Sloveniji ruski premijer posjetit će Srbiju, koja je takođe uključena u projekt Južni tok.
XS
SM
MD
LG