Dostupni linkovi

Električni vod priključen na reaktore Fukushime


Tokijska elektrodistribucija (TEPCO) saopštila je večeras da je uspjela da priključi spoljni električni vod na oštećenu nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi i potvrdila da može da napaja ovo postrojenje električnom energijom.

Kompanija je saopštila da će prvo priključiti struju na reaktor broj dva, jer se procjenjuje da je on najmanje oštećen. Potom će uslijediti uključenje struje u reaktorima broj jedan, tri i četiri.

Nakon provjere rada pumpi za vodu i ostale opreme, TEPCO će pokušati da sanira štetu na reaktorima, ali se u saopštenju navodi da će prioritet biti oprema za upumpavanje morske vode, radi hlađenja reaktora.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ranije je saopštila da nivo radijacije u Japanu u jeku nuklearne krize ne predstavlja bilo kakvu opasnost za zdravlje ljudi.

"Nivo doza u Tokiju i ostalim gradovima i dalje je daleko od nivoa koji zahtijeva akciju. Drugim riječima, nema opasnosti po zdravlje ljudi", rekao je na redovnoj konferenciji za novinare Graham Andrew, tehnički savjetnik šefa IAEA.
XS
SM
MD
LG