Dostupni linkovi

Japan intenzivira operaciju hlađenja reaktora


Reaktori 1, 2, 3 i 4 u nuklearnoj elektrani Fukušima, 15. mart 2011.
Reaktori 1, 2, 3 i 4 u nuklearnoj elektrani Fukušima, 15. mart 2011.
Japanski vojni helikopteri nastavili su da bacaju velike količine vode na nuklearnu centralu "Fukušima 1", teško oštećenu cunamijem, u nastojanju da ohlade pregrejano nuklearno gorivo kako ono ne bi počelo da se topi, javlja BBC.

Istovremeno Japanska policija saopštila je u četvrtak da je zvaničan broj poginulih i nestalih nakon razortnog zemljotresa i cunamija dostigao broj od 14 650 i da je samo za nekoliko časova porastao za 1 000.

Nacionalna japanska policija navodi da je potvrđeno da je broj poginulih porastao na 5 321, dok je zvaničan broj nestalih uvećan na 9,329.

Ukupno je 2 383 povrijeđenih.

Međutim, u izvještajima se sugeriše da ovo nije konačan broj.

Japanska novinska agencija Kjodo prenijela je u sredu izjavu zvaničnika iz oblaskog grada Išinomaki u prefekturi Mijagi, koji je rekao je da je broj nestalih u toj oblasti najvjerovatnije 10 000.

Tokom vikenda, japanska državna televizijska stanica NHK javila je da je oko 10 000 nestalo u gradu Minamisanriku, koji je u istoj prefekturi.



Japanski vojni helikopteri nastavili su su da bacaju velike količine vode na nuklearnu centralu "Fukušima 1", teško oštećenu cunamijem, u nastojanju da ohlade pregrejano nuklearno gorivo kako ono ne bi počelo da se topi, javlja BBC.

U hlađenje reaktora u "Fukušimi 1" će se uskoro uključiti i vodeni topovi, a uprava centrale se nada da će tokom dana ponovo uspostaviti dotok struje do postrojenja, što je neophodno da se reaktiviraju sistemi za hlađenje, zaustavljeni u petak, kao i rezervni generatori.

"Ako uspemo da vratimo struju, moći ćemo da aktiviramo razne električne pumpe i da ulijemo vodu u reaktore i bazene za potrošeno nuklearno gorivo", rekla je predstavnica kompanije koja upravlja "Fukušimom 1".

Predsjednik SAD Barak Obama razgovarao je u sredu uveče sa japanskim premijerom Naoto Kanom o oporavku Japana od posledica cunamija i zemljotresa i o nuklearnoj krizi koja je u toku zbog centrale "Fukušima 1".

Obama je obećao konstantnu podršku svom bliskom prijatelju i savezniku i "izrazio ogromno divljenje za karakter i riešenost japanskog naroda", saopšteno je iz Bele kuće.
XS
SM
MD
LG