Dostupni linkovi

Britanija i SAD pozvale građane da napuste zonu oko Fukušime


Britanci i Amerikanci pozvali su danas svoje državljane da se evakuišu iz severne zone oko nuklearne centrale Fukušima 1 gde se japanske vlasti bore da spreče nuklearnu katastrofu većih razmera usled oštećenja izazvanih razornim zemljotresom i cunamijem.

Američka ambasada u Tokiju uputila je danas savet svim američkim državljanima da se evakuišu iz kruga od 80 kilometara oko Fukušime.

Ambasada je preporučila da se američki državljani evakuišu ili ako to nije moguće da se sklone na sigurno, navodeći da "brojni faktori", uključujući i vremenske prilike, mogu da utiču na širenje radioaktivnih čestica.

Američka vojska je takođe za svoje vojnike uvela zabranjenu zonu od 80 kilometara oko centrale.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova danas je savetovalo Britance koji se nalaze severno od Tokija i u samom Tokiju da napuste tu oblast, imajući u vidu situaciju u nuklearnoj centrali Fukušima i potencijalne poremećaje u snabdevanju, saobraćaju i komunikacijama.

London je takođe savetovao svoje građane da ne putuju u Tokio i na sever Japana ako nije preko potrebno. Forin ofis je, međutim, dodao i da se smatra da situacija izvan zabranjene zone oko centrale ne predstavlja realne probleme po zdravlje.
XS
SM
MD
LG