Dostupni linkovi

Gadafijeve snage idu na Bengazi


Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju napale grad Misrit, zauzele Adždabiju i najavile ofanzivu ka Bengaziju, najjačem uporištu pobunjenika.

Adždabija je bio poslednja prepreka Gadafijevim snagama bezbjednosti u napredovanju ka Bengaziju.

Snage libijskog lidera napale su pobunjenički grad Misratu na zapadu Libije, a francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe istovremeno je izjavio da je nekoliko arapskih zemalja spremno da učestvuje u vojnoj operaciji u Libiji kako bi se zaustavile vladine snage.

Stanovnici grada koji se nalazi oko 200 kilometara istočno od Tripolija, a koji je do sada bio pod kontrolom pobunjenika, rekli su za Rojters da Gadafijeve snage izvode napade teškom artiljerijskom vatrom i tenkovima sa tri strane, ali da još nisu ušli u grad.

Istovremeno, Gadafi planira da zauzme i Bengazi, najveće uporište pobunjenika, koji već više nedelja traže odlazak Gadafija s vlasti.

"Oružane snage stižu da osiguraju vašu bezbednost, da isprave nepravdu koja vam je nanijeta, da vas zaštite, ponovo uspostave mir i vrate život u normalu", poručila je vojska stanovnicima Bengazija u saopštenju.

"Ovo je humanitarna operacija koja se sprovodi za vaše dobro i čiji cilj nije osveta protiv bilo koga", navodi se u saopštenju vojske, prenosi agencija France press.

Kao odgovor na napredovanje Gadafijeve vojske, pobunjenici na istoku zemlje imenovali su bivšeg ministra unutrašnjih poslova za lidera njihovih oružanih snaga, Abdela Fataha Junesa el-Abidia, koji je mjesto ministra unutrašnjih poslova napustio početkom mjeseca kako bi podržao pobunu protiv Gadafija.
XS
SM
MD
LG