Dostupni linkovi

Ostavka portparola američkog State Departmenta



Portparol američkog State Departmenta Philip Crowley u nedjelju je podnio ostavku nakon što je izazvao pomutnju izjavom da je vojni tretman osumnjičenog informanta WikiLeaksa "smiješan" i "glup", što je prisililo predsjednika Baracka Obamu da njegovo pritvaranje brani kao "primjereno".

Crowley je izjavu o uvjetim pritvora za ročnika Bradleya Manninga u zatvoru marinske baze Quantico dao pred malobrojnom publikom u Massachusettsu, a od predsjednika Obame je u petak na konferenciji za tisak u Bijeloj kući zatraženo da komentira njegovu izjavu.

Manning, 23-godišnji ročnik iz Bethesde u državi Maryland, u vojnom je pritvoru od prošlog lipnja pod optužbom da je odgovoran za najveće curenje američkih povjerljivih dokumenata u povijesti.

Kao pripadnik vojno-obavještajne postrojbe u Iraku, Manning je pribavio na tisuće povjerljivih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, te više od 250.tisuća diplomatskih bilješki State Departmenta, koje je dostavio 'zviždačkoj' internetskoj stranici WikiLeaksu.
XS
SM
MD
LG