Dostupni linkovi

Huligani ponovo napali Rome


Romi u Beogradu, septembar 2010, foto: Radovan Borović
Romi u Beogradu, septembar 2010, foto: Radovan Borović
Dela motivisana nacionalnom ili rasnom netrpeljivošću prema Romima, ponovo su lice i naličje Srbije. Usred bela dana u strogom centru Beograda Aliju Omerovića, učenika trećeg razreda Trgovačke, pretukla su tri mladića, starih nešto više od 20 godina.

Počelo je vređanjem na nacionalnoj osnovi, kada je dečak izašao iz zgrade Trgovačke škole koju pohađa, ispričao nam je njegov otac Rahman Omerović.

„Otišao da fotokopira neke dokumente i na izlazu ga napala tri mladića. Ne zna ih, prvi put mu se tako nešto desilo. Prvo su mu rekli –„dođi ovamo cigane“, tukli su ga i psovali. Rekli su mu –„nije ti mesto ovde“
- ispričao nam je njegov otac.

U međuvremenu uhapšena su trojica mladića koja se sumnjiče da su pretukla maloletnog romskog dečaka. Svi uhapšeni su iz Beograda i rođeni su 1990. godine. Dečakov otac Rahman Omerović zadovoljan je reakcijom policije. Prenosi i kakve su povrede zabeležene u medicinskom kartonu njegovog sina.

„Otok veliki. Oko mu je skoro zatvoreno. Ne znam da li uopšte može da otvori oko“
, zabrinuto kaže otac Rahman Omerović.

Zbog napada koji je izazvan jedino time što je dečak Rom, njegov otac, Rahman Omerović, kaže da ga je strah da sina ponovo pošalje u školu.

„Videću da se dogovorimo sa školom i da vidim sa ovom vladom, da li ima ikakve zaštite za nas Rome“
, kaže dečakov otac.

Naravno, vlast će osuditi ovakvo ponašanje. Svi će osuditi rasizam na delu. Država poručuje da se suprostaviti svima koji nasiljem i diskriminatorskim ponašanjem ruše vladavinu prava i krše ljudska i manjinska prava i slobode u Srbiji, kaže potpredsednik Vlade za Evropske integracije i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Božidar Đelić.

Odomaćuje se balkanski fašizam


Napad na dečaka romske nacionalnosti, samo je još jedan u nizu incidenata u kojima je ispoljena mržnja prema Romima.

Grafit na spomeniku Šabanu Bajramoviću u Nišu, februar 2011
Spomenik pevaču romske nacionalnosti Šabanu Bajramoviću u Nišu, pet puta je u poslednjih pola godine bio meta vandala, koji su po njemu ispisivali nacističke simbole i uvredljive i rasističke poruke.

Prividno su se smirile prošlogodišnje strasti oko masovnog protesta u Jabuci. Osman Balić iz Niša kaže da su nedavna istraživanja etničkih distanci pokazala povećan procenat netrpeljivosti prema Romima i Albancima.

„Vi ste imali Jabuku prošlog leta ali i nekoliko ne tako medijski propraćenih slučaja napada ne Rome, garfiti u Nišu i Vojvodini. Jučerašnji napad na dečaka samo zakucava sve ove slučajeve“, kaže Osman Balić iz YUROM centra.

Očito je da država u ranijim slučajevima nije adekvatno reagovala na akte nasilja prema Romima, pa takva dela stvaraju podsticaj da delikventi i lakše posežu za nasiljem.

„Srbija je ipak, čini mi, se topla zemlja za manjine ali u Sr
"Objašnjenje da je siromaštvo razlog netrpeljivosti ne stoji. Pa mi Romi smo ekstremno siromašni. Nemamo kuda pa nikoga ne napadamo“, konstatuje Osman Balić
biji se nekako polako odomaćuje balkanski fašizam, iz čije zadnjice viri praziluk. Objašnjenje da je siromaštvo razlog netrpeljivosti ne stoji. Pa mi Romi smo ekstremno siromašni. Nemamo kuda pa nikoga ne napadamo“
, konstatuje Osman Balić iz YUROM centra.

Država koja je, žmureći na jedno oko, stvorila ambijent za bujanje huligana i neofašističkih grupa i sada je suočena sa problemom šta preduzeti protiv njih? Milan Antonijević iz Yukoma kaže da vrlo često izostaju sistemske krivične mere, koje podstiču nasilje.

„Koliko vidimo to su mladi ljudi, koji su osetili potrebu da zbog boje kože nekoga napadnu a da država nema adektavan sistem reakcije. To mora da bude automatizam. Država mora imati mere koje pokreće u ovakvim slučajevima, da reaguje i tužilaštvo“
, zaključuje Milan Antonijević iz Yukoma.

Danas se u Srbiji tuku oni koji su drugačije boje kože, drugačijeg seksualnog opredjeljenja, navijaju za drugi klub. Možda je još i poraznije to što niko od građana prolaznika nije reagovao u slučaju prebijanja malotetnog romskog dečaka.
XS
SM
MD
LG