Dostupni linkovi

Izrael optužen za otmicu Palestinca u Ukrajini



Palestinski inženjer Dirar Abu Sisi (42) nestao je prije dve sedmice usred noći iz voza u Ukrajini i vlasti sada proveravaju tvrdnje njegove supruge da ga je otela izraelska tajna služba Mosad.

Portparol ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Viktorija Kušnir rekla je da je Abu Sisi nestao "pod nerazjašnjenim okolnostima" u ranim jutarnjim časovima 19. februara nakon što se ukrcao na voz u gradu Harkovu na istoku Ukrajine.

Njegova supruga, Ukrajinka Veronika, tvrdi da je Mosad izvršio otmicu kako bi sabotirao elektranu u Pojasu Gaze, gde je on bio zaposlen kao jedan od rukovodilaca.

"Moj suprug je bio srce elektrane u Gazi ili radije njen mozak. To je objekat od strateške važnosti i oni žele da je onesposobe", rekla je Abu Sisijeva supruga.

Ona je negirala spekulacije da je njen suprug tražen u Izraelu kao pristalica Hamasa, ističući da se on nikada nije angažovao politički niti je stao uz neku oružanu grupu.

Izraelska organizacija "HaMoked", koja brani prava Palestinaca, navodi da je Abu Sisi u izraelskom zatvoru od 19. februara i da je u zatvorskoj jedinici Šikma izvan grada Aškelona.

Izraelska zatvorska služba saopštila je da nema nikakve informacije o ovom slučaju.
XS
SM
MD
LG