Dostupni linkovi

EU i NATO u četvrtak i petak o stanju u Libiji



Evropska unija i NATO u četvrtak i petak odvojeno će razgovarati o stanju u Libiji i o zaustavljanju nasilja koje se postupno pretvara u građanski rat u zemlji.

U četvrtak se odražava vanredni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije, koji će tokom radnog ručka razmotriti stanje u Libiji, a u petak će o tome razgovorati šefovi država ili vlada 27-orice na vanrednom sastanku na vrhu. I na sastanku ministara odbrane 28 zemalja članica NATO-a, koji se sastaju u četvrtak i petak u Bruxellesu, jedna od tema bit će Libija.

Jedna od tema bit će i mogućnost uvođenja zone zabrane leta iznad Libije kako bi se zaštitilo civilno stanovništvo. O tome se razgovora na više međunarodnih adresa, Vijeću sigurnosti UN-a, u Afričkoj uniji, Arapskoj ligi i NATO-a, ali su mišljenja podijeljena. -

Još nema nikakve odluke o tome, rekao je visoki dužnosnik EU-a, koji je ističe da se u slučaju bilo kakvog vojnog angažmana, koji mora odobriti Vijeće sigurnosti UN-a, mora voditi računa o javnom mnijenju u arapskim zemljama kako se eventualna vojna pomoć u zaštiti civilnog stanovništva ne bi krivo protumačila u arapskom svijetu, prenosi u srijedu Hina.

Evropska unija kao takva još se nije jasno izjasnila da libijski vođa Moammar Gaddafi mora otići iako je to pojedinačno učinila većina zemalja članica i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i za sada nema naznaka hoće li to učiniti u petak na samitu. U NATO-u ističu da Savez ne namjerava intervenirati u Libiji te da će se o situaciji u toj zemlji raspravljati u kontekstu stanja sigurnosti na periferiji Saveza i o tome što NATO može učiniti za druge organizacije koje rade na ublažavanju humanitarne krize.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izričito je rekao da Savez ne namjerava intevenirati, ali da se radi na "opreznom planiranju za svaki slučaj". Rasmussen je također ove sedmice rekao da "ne može zamisliti da će međunarodna zajednica ostati pasivna ako Gaddafi i njegovi pristaše nastave sa sistematskim napadima na libijsko stanovništvo".
XS
SM
MD
LG