Dostupni linkovi

Sanaderu produžen pritvor u Salcburgu na još dva mjeseca


Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, uhapšenom po hrvatskoj potjernici, danas je za još dva mjeseca produžen ekstradicioni pritvor.

Sanader je uhapšen 10. decembra u Austriji na osnovu naloga hrvatskog pravosuđa koje ga tereti za zloupotrebu sužbenog položaja i kriminalno udruživanje.

Sudija u Salcburgu, gdje je pritvoren Sanader, ocijenio je da postoji opasnost od bjekstva i zbog toga produžio pritvor i istovremeno je na neodređeno vrijeme odložio proces izručenja.

"Moraju se još provjeriti otvorena pitanja“, obrazložila je portparol državnog tužilaštva Barbara Fajhtinger.

Sanader je 10. decembra prošle godine uhapšen na autoputu Tauernautoban po međunarodnom nalogu koji je raspisala Hrvatska i potom smješten u istražni pritvor.

Sanader nije prihvatio ekstradiciju Hrvatskoj, pod izgovorom da njegovim advokatima nije omogućen uvid u dokumentaciju vezanu za podignute optužbe u Hrvatskoj, kao i zato što smatra da je njegovo hapšenje politički motivisano.

Zbog toga nije bila moguća pojednostavljena procedura, to jest brzo rešenje zahtjeva Hrvatske za izručenje uhapšenog.

Sud u Salcburgu je ranije u dva navrata odredio pritvor i odbio Sanaderov zahtjev za puštanje na slobodu dok se ne riješi pitanje izručenja.

Sanader se tereti za udruživanje radi izvršenja krivičnog djela u slučaju izvlačenja para iz državnih preduzeća i ministarstava preko agencije Fimi-medija, kao i za zloupotrebu položaja i ovlašćenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede i petrohemijskog preduzeća Dioki.

Hrvatska je pokrenula istragu, blokirala imovinu bivšem premijeru i njegovoj najužoj porodici, ali i rođacima i ženi. U međuvremenu, protiv Sanadera istragu zbog pranja novca i veza s Hipo bankom vode i austrijski organi gonjenja.
XS
SM
MD
LG