Dostupni linkovi

U Beču održani protesti zbog hapšenja Divjaka


Građani Bosne i Hercegovine koji žive u Austriji u nedelju su u centru Beča, kod spomenika Ruskom vojniku, organizovali proteste zbog hapšenja penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, prenosi portal sarajevo-x.

Prema nezvaničnim informacijama, protestima je prisustvovalo blizu 1.000 ljudi koji su se okupili nakon dogovora putem Facebook grupe "Oslobodite Jovana Divjaka odmah".

Kako sarajevo-x saznaje, protesti su bili mirni, a građani BiH su zahtevali da Austrija odmah oslobodi Divjaka.

Društvo za ugrožene narode - International, zajedno sa udruženjima građana BiH u Nemačkoj i Austriji, organizuju u ponedeljak, 7. marta proteste u Beču i Berlinu.

Protesti će se održati ispred ambasade Republike Austrije u 11.00 sati i u Beču ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u 18.00 sati.

Protesti će se održati pod motom "Sloboda za branitelja Sarajeva Jovana Divjaka".

Heroj odbrane Sarajeva i penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak uhapšen je 3. marta na aerodromu u Beču na osnovu poternice koju je za njim raspisala Srbija zbog slučaja "Dobrovoljačka ulica", kada je u incidentu prilikom povlačenja Jugoslovenske narodne armije iz Sarajeva 3. maja 1992. godine stradalo nekoliko vojnika i oficira.
XS
SM
MD
LG