Dostupni linkovi

Predsjednik Jemena ponovio da ostaje na vlasti


Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh ponovio je u subotu da će ostati na vlasti do isteka mandata u 2013. godini, odbacujući planove opozicije da odstupi s vlasti u ovoj godini.

- Mirna i bezbolna tranzicija vlasti ne može se obaviti u haosu nego putem narodne volje izražene na izborima, navodi u saopštenju zvanični izvor iz predsjedničke palate, prenosi Reuters.

Opozicija je saopštila u petak da se Saleh drži ranijeg plana da će odstupiti u 2013. godini, ali da je pristao na prijedlog vjerskih vođa da preoblikuje izborni, parlamentarni i pravosudni sistem.

Saleh, saveznik Sjedinjenih Država u borbi protiv ogranka Al-Qaide u njegovoj zemlji, nastoji održati primirje sa šiitskim pobunjenicima na sjeveru i suzbiti secesionističku pobunu na jugu zemlje.

Protesti su preplavili Jemen, zemlju od 23 miliona stanovnika koja se graniči s vodećim svjetskim izvoznikom nafte Saudijskom Arabijom.

Demonstranti su nezadovoljni raširenom korupcijom i rastućom nezaposlenošću u zemlji gdje 40 posto od 23 miliona stanovnika živi od manje od dva dolara po danu, a svaki treći suočava se s glađu.
XS
SM
MD
LG