Dostupni linkovi

Čečenija: Kadirov ponovo izabran


Poslanici u ruskoj regiji Čečeniji u subotu su izglasali novi petogodišnji mandat svom čelniku Ramzanu Kadirovu, jednoglasno birajući favorita Kremlja u glasanju čiji ishod nikada nije bio doveden u sumnju.

Nominacija Kadirova za novi petogodišnji mandat od ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva stavila je u prvi plan vjeru Moskve u bivšeg pobunjenika koji, kako tvrde aktivisti za ljudska prava, vlada nemirnom regijom zastrašivanjima i zlostavljanjima stanovništva.

Kadirov, koji je na vlasti od 2007. godine, počet će novi mandat u aprilu koji mu je jednoglasno odobren u čečenskom parlamentu koji broji 41 poslanika, prenosi Reuters.

Kremlj hvali Kadirova zbog održavanja krhkog mira i obnove Čečenije, razorene tokom dva rata protiv separatista od 1994. godine, i uzdaje se u njega da će držati pod kontrolom rastuću islamističku pobunu širom sjevernog Kavkaza.

Njegovi kritičari, međutim, tvrde da Kadirov vlada republikom od 1,1 milion stanovnika čeličnom pesnicom i da naređuje kampanju nasilja protiv svojih protivnika, što je on u više navrata odbacivao kao tvrdnje koje imaju za cilj da ga ocrne.
XS
SM
MD
LG