Dostupni linkovi

Spindelegger, Žbogar i Mladenov u ponedjeljak u BiH


U ponedeljak 7. marta u Sarajevu će boraviti ministri spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger), Slovenije Samuel Žbogar i Bugarske Nikolaj Mladenov.

Oni će se sastati sa čanovima Predsjedništva BiH i predstavnicima međunarodne zajednice.

Uoči posjete trojica diplomata poručili su da je u BiH bez odlaganja potrebno formirati vlast sa jedinstvenom vizijom o evropskoj budućnosti.

"Nastojanja političkih vođa u BiH moraju biti usmjerena prema realizaciji ciljeva povezanih sa približavanjem EU, a koja će biti od koristi njenim građanima. Dakle, ka privredi, zapošljavanju, pravnoj državi, školovanju i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveli su Žbogar, Spindelegger i Mladenov u autorskom tekstu "Vrijeme da BiH krene dalje", objavljenom u "Nezavisnim novinama".

Trojica diplomata ističu da su za uspješno uključenje BiH u EU ključni faktori "regulisanje lokalnog vlasništva i odgovornosti u donošenju odluka" i da nema nikakve sumnje da je Unija predana kako BiH, kao cjelovitoj i nezavisnoj državi, tako i pojedinačnim etničkim grupama i građanima.
XS
SM
MD
LG