Dostupni linkovi

Amerikanci više vole Obamu nego njegovu politiku


Američki predsjednik Barak Obama je šarmer koga velika većina Amerikanaca voli, ali njegova politika je manje popularna, pokazala su najnovija istraživanja javnog mnjenja.

Tri četvrtine američkih glasača voli Obamu, ali rejting njegovog obavljanja posla je 46 posto, što je za nijansu manje od 48 posto koliko je bilo prilikom istraživanja u januaru, prenosi AFP.

Samo 45 posto ispitanika smatra da Obama zaslužuje drugi mandat.

Njih 58 posto ne odobrava način na koji se Obama nosi s problemom federalnog budžetskog deficita, a 51 posto misli da će umjereno da smanji troškove.

Predsjednik Barak Obama je šarmer. Američki narod ga voli, ali ne toliko i njegovu politiku, rekao je Piter Braun, pomoćnik direktora Instituta za istraživanje mnijenja Univerziteta Quinnipiac.

"Naredne dvije godine glavno pitanje biće da li će preovladati njegova ličnost ili njegova politika", tvrdi Braun.

Mnogi analitičari smatraju da će se Obama suočiti s veoma teškim periodom 2012. godine ukoliko ne dođe do smanjenja nezaposlenosti s devet posto, što je previše, smatraju analitičari, ako želi drugi predsjednički mandat.

Istraživanje je održano od 21. do 28. februara među 1.887 registrovanih glasača i proveo ga je Institut za istraživanje mnjenja Univerziteta Quinnipiac.
XS
SM
MD
LG