Dostupni linkovi

Bivši general ARBiH Jovan Divjak na sudu u Beču



Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak će biti izveden pred austrijskog istražnog suca, a nakon toga će se znati i tačni razlozi zbog kojih je general priveden, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

U izjavi lokalnim medijima u Sarajevu Alkalaj je kazao kako se vjerojatno radi o potjernici što ju je za Divjakom raspisala Srbija koja ga tereti za navodne ratne zločine počinjene 1992. nad pripadnicima bivše JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici kada su se sukobili pripadnici bivše jugo-vojske i teritorijalne obrane BiH koji su pokušavali spriječiti okupaciju Sarajeva.

Ministar Alkalaj je kazao kako je ambasador BiH u Beču Haris Hrle u kontaktu s Divjakom kojemu je pružena sva potrebna konzularna pomoć. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je kako se glavni tužilac BiH Milorad Barašin također uključio u cijeli slučaj.

„Pokušavamo utvrditi što se tačno zbiva“, kazao je Grubešić istaknuvši kako se u Tužilaštvu BiH oštro protive da neko drugi istražuje i podiže optužnice u slučajevima u kojima su se navodni zločini dogodili na teritoriju BiH a osumnjičeni su također njeni građani. 'Kako bi bilo da mi raspisujemo potjernice za državljanima Srbije koji se sumnjiče za zločine na Kosovu?', rekao je Grubešić.

Zbog hapšenja generala Divjaka u noći su održani mirni protesti pred zgradom ambasade Austrije u Sarajevu. Skupina od stotinjak demonstranata okupljenih preko društvene mreže Facebook tražila je da se general odmah pusti na slobodu. Novi protesti najavljeni su za subotu ukoliko Divjak do tada ne bi bio oslobođen.
XS
SM
MD
LG