Dostupni linkovi

Kosovar priznao da su mu meta bili američki vojnici


Osumnjičeni za ubistvo dvojice američkih vojnika na aerodromu u Frankfurtu priznao je da su mu meta bili pripadnici američkih oružanih snaga a predmet istrage je mogući čin islamskog terorizma, javila je u četvrtak TV mreža MSNBC News, citirajući zvaničnike njemačke sigurnosti.

Njemački savezni tužioci preuzeli su istragu o napadu koji se dogodio u srijedu, u kojem su ubijena dva pripadnika američkog ratne avijacije a dvojica su ranjena od kojih je jedan u kritičnom stanju. Njemačko tužilaštvo sarađivaće s američkim vlastima.

Ured tužioca u Karlsruheu u je objavio da preuzima istragu. "Obzirom na okolnosti inicidenta, postoji razlog za vjerovati da je napad bio islamistički motivisano djelo", ističe se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova savezne države Hessen, Boris Rhein rekao je novinarima u Wiesbadenu da je osumnjičeni, identifikovankao 21-godišnji Albanac s Kosova, bio očito radikaliziran u zadnjih nekoliko sedmica. Rođaci napadača na sjeveru Kosova, identifikovali su ga kao Arida Uka, čija obitelj živi u Njemačkoj već 40 godina.
XS
SM
MD
LG