Dostupni linkovi

Josipović:Hrvatska želi da se riješe problemi svih izbjeglica


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je da Hrvatska želi da se riješe problemi svih izbjeglica, bez obzira da li su Hrvati, Srbi ili Bošnjaci i da je prisutna nova, pozitivna klima, koja ide u prilog povratku i osiguravanju prava koja treba da imaju ta lica.

"Založićemo se da se pitanje povratka i uređenja prava i sa jedne i sa druge granice intenzivira i da se konačno, nakon toliko godina, ta prava i urede", rekao je Josipović, novinarima u Slavonskom Brodu nakon sastanka delegacija Hrvatske i manjeg entiteta Bosne i Hercegovine, Republike Srpske (RS), koju je predvodio predsjednik Milorad Dodik.

On je istakao da su načela vrlo jasna i da podrazumijevaju pravo na imovinu, puno pravo na povratak i da vlasti u Hrvatskoj, BiH i RS garantuju punu bezbjednost.

Komentarišući peticiju udruženja Srba iz Hrvatske kojom od evropskih institutcija traže da blokiraju ulazak Hrvatske u EU dok ne riješi stambeno zbrinjavanje izbjeglih i prognanih Srba, Josipović je naveo da Hrvatska radi na rješavanju ovih pitanja.

"Veliki broj ljudi zaista je riješio pitanje imovinskih prava i zaista je neozbiljno reći da ne radi na tom planu", rekao je Josipović dodavši da je napravljen dodatni napor sa Srbijom da se osmisli projekat koji će omogućiti povratak i pristup imovini onima koji to žele, kao i ostanak onima koji se za njega odluče.

Josipović je rekao da eventualno osporavanje ulaska Hrvatske u EU ne bi bilo dobro, te da se to neće ni desiti, jer međunarodna zajednica prepoznaje da svi zajedno u regiji rade na rješavanju problema ovih ljudi.

Sastanku su prisustvovali predstavnici više udruženja izbjeglica i povratnika iz RS i Hrvatske.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas je još jednom pozvao sve koji žele da se vrate u RS to i učine, ističući da nema sistemskih problema za povratak.

On je naglasio da su bezbjednosni uslovi u RS znatno bolji, ali da se zajednički mora raditi na rješavanju problema ekonomske prirode koji, kako je rekao, pogađaju ukupno stanovništvo i RS i Hrvatske.

"I ovaj put pozivam da svi oni koji žele da se vrate u RS, to učine nesmetano, a imaće sigurno podršku organa vlasti RS i garanciju za njihovu bezbjednost", rekao je Dodik.
XS
SM
MD
LG