Dostupni linkovi

Sud BIH još bez odluke o Purdi


Sud Bosne i Hercegovine još nije odlučio o žalbi koju ju je obrana hrvatskog branitelja Tihomira Purde uložila na odluku prvostupanjskog vijeća suda kojom je dopušteno njegovo izručenje Srbiji, potvrđeno je u srijedu HINI u Sarajevu.

Glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić kazala je kako zapravo ne postoje određeni rokovi za donošenje odluke Prizivnog vijeća u ovakvim slučajevima iako je uobičajena sudska praksa da se to učini razmjerno brzo.

Kada Prizivno vijeće Suda BiH donese konačnu odluku o zahtjevu Srbije za Purdino izručenje cijeli predmet će biti proslijeđen Ministarstvu pravosuđa BiH, a konačnu odluku o tome hoće li se udovoljiti zahtjevu Srbije donosi ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. On sudsku odluku može uvažiti, no može je i preinačiti.

Prema zakonima BiH, Tihomir Purda može biti zadržan u ekstradicijskom pritvoru u ovoj zemlji najduže do šest mjeseci od trenutka kada je uhapšen na graničnom prilazu Orašje 5. januara.

Obrana Tihomira Purde smatra da je saslušanje tog hrvatskog branitelja koje je na zahtjev Višeg suda u Beogradu prošle sedmice obavljeno u Tužiteljstvu BiH razjasnilo da on nije sudjelovao ni u kakvim ratnim zločinima te kako je to dovoljan razlog da srbijansko pravosuđe odustane od zahtjeva za izručenjem.

Nakon Purdina saslušanja u Sarajevu te potom Danka Maslova i Petra Janjića u Hrvatskoj srbijansko se pravosuđe nije ijasnilo o mogućem povlačenju potjernice odnosno prekidu kaznenog progona.
XS
SM
MD
LG