Dostupni linkovi

Crna Gora: Podrška sankcijama EU prema Libiji


Crna Gora podržava stavove EU o Libiji koje je saopštila visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton, najoštrije osuđuje represiju nad demonstrantima, ubistvo civila i zalaže se za hitan prekid upotrebe sile i uzdržanost svih strana u sukobu, saopšteno je "Vijestima" iz crnogorskog Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija.

"S ciljem što skorijeg uspostavljanja mira i stabilnosti i uvođenja novog sistema upravljanja koji će imati podršku i saglasnost naroda, te preuzimanja odgovornosti za napade na civile, podržavamo Rezoluciju Savjeta bezbjednosti o uvođenju sankcija Libiji, u kojoj je izražena zabrinutost zbog velikog broja izbjeglica i interno raseljenih lica i naglašena obaveza libijskih vlasti i relevantnih organa da osiguraju bezbjednost svih stranih državljana u Libiji", rekao je "Vijestima" v.d. generalnog direktora Direktorata za bilateralne poslove u Ministrstvu inostranih poslova Crne Gore Ramiz Bašić.

Odnosi između Podgorice i zvaničnog Tripolija, koji je imao odlične veze sa SFR Jugoslavijom, praktično su uspostavljani krajem 2003. godine kada je crnogorski predsjednik Filip Vujanović posjetio Libiju.
XS
SM
MD
LG