Dostupni linkovi

Albanski parlament ukinuo imunitet još jednom ministru


Albanski parlament ukinuo je imunitet bivšem ministru ekonomije Dritanu Priftiju, nakon što je prošle sedmice ukinut i bivšem potpredsjedniku Vlade Iljiru Meti, radi početka istrage prema otpužnici za korupciju.

Za ukidanje imuniteta sinoć je 119 narodna poslanika glasalo "za", dok su trojica bila "protiv", javili su albanski mediji.

Meta je podnio ostavku sredinom januara, poslije emitovanja video-snimka na televiziji na kojem on traži uslugu od Priftija, kako bi jedna kompanija bila favorizovana u odnosu na drugu na tenderu za gradnju hidro-centrale.

Inkriminišući video-snimak emitovan je prije nešto više od mjesec dana na privatnoj televiziji TV Top, a napravljen je u martu 2010. godine.

Izvori iz albanskog državnog tužilaštva rekli su da su na laptopu, koji je Prifti predao vlastima, pronađene i fotografije na kojima Prifti i njegov zamjenik dijele 70.000 eura.

Zbog optužbi o umiješananosti političara u korupciju, opozicija je bila organizovala antivladin protest na kojem su 21. januara poginula četiri demonstranta, što je dovelo do velike političke krize.
XS
SM
MD
LG