Dostupni linkovi

Irska: danas prijevremeni parlamentarni izbori



Irci danas izlaze na prijevremene parlamentarne izbore koje je premijer Brian Cowen morao raspisati zbog raspada vladajuće koalicije nakon prihvaćanja međunarodnog planom spašavanja zemlje.

Plan spašavanja vrijedan 85 milijarda eura, koji je Irska u novembru potpisala s Evrpskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom u novembru, potopio je Cowenovu vladu. Mnogi su Irci obraćanje za pomoć međunarodnim ustanovama doživjeli kao nacionalno poniženje i osudili vladu jer u razdoblju krize nije uspjela očuvati sve do 2008. odličan ekonomski rast.

Cowen je doživio i pobunu unutar vlastite stranke Fianne Fail (FF, centar) te je najavio da će se povući iz politike nakon izbora na koje je pozvano 3,1 milion birača.

Međutim, i FF će pretrpjeti težak poraz nakon 14 godina vlasti, predviđaju ankete dajući joj 14 do 15 posto glasova, što bi značilo 20-ak mjesta umjesto dosadašnjih 74 u parlamentu od 166 mjesta.

Protivničkoj stranci Fine Gael (također centar) trebalo bi svanuti i ankete joj predviđaju 38 do 40 posto glasova, odnosno 72 mjesta umjesto sadašnjih 51 u parlamentu.

Kao pobjednica izbora ona bi vlast formirala s laburistima, strankom ljevice kojoj ankete predviđaju 18 do 20 posto glasova.

Izborni rezultati bit će objavljeni u petak navečer.
XS
SM
MD
LG