Dostupni linkovi

Sukob policije i demonstranata u Zagrebu


Oko hiljadu demonstranata organizovanih preko društvene mreže Fejsbuk okupilo se večeras u centru Zagreba na antivladinom protestu tokom kojeg je došlo i do sukoba s policijom koja je upotrebila pendreke i suzavac.

Prema nezvaničnim informacijama hrvatskih medija, u sukobima s policijom ima i povređenih, a privedeno je više osoba, među kojima i organizator protesta.

Jake policijske snage metalnim ogradama blokirali su sve prilaze sedištu vlade na Markovom trgu na kojem su Zakonom o javnom redu iz 2005. zabranjena protestna okupljanja.

Inicijator protesta Ivan Pernar priveden je, kao i na prvom protestu u utorak, kada je pokušao da probije policijsku barikadu na Gornjem gradu.

Nakon njega to je pokušalo da učini još nekoliko demonstranata, a zatim je došlo i do sukoba s policijom koja je upotrebila palice kako bi sprečila demonostrante da probiju blokade. Na policiju je bačeno više flaša i istrgnuti saobraćajni znak.

Inače, demonstranti su se okupili na glavnom gradskom Trgu bana Jelačić, a odakle su krenuli prema sedištu vlade uzvikujući "Lopovi, lopovi!", "Jadranka odlazi!" i "HDZ lopovi". Na policijske barikade naišli su već u ulicama koje vode do Gornjeg grada.

Protesti se istovremeno održavaju i u Splitu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Virovitici i Rijeci, ali je znatno manje okupljenih, javljaju hrvatski mediji.
XS
SM
MD
LG