Dostupni linkovi

Ministri EU: Razmotren režim viza za Zapadni Balkan, nema promene


Ministri unutrašnjih poslova EU danas su u Briselu obavešteni o polugama i delovanju mehanizma nadzora režima ukinutih viza EU za zemlje Zapadnog Balkana, o čemu će podroban izveštaj biti sačinjen u junu.

Francuska i Holandija su na zasedanju zatražile i da se uzme u obzir i njihov zahtev da se na "mnogo više pripravan način, fleksibilnije i brže" donose odluke o mogućem privremenom stavljanju van snage režima bez viza, u hitnim slučajevima narušavanja obaveza koje je s tim u vezi preuzela neka zemlja Zapadnog Balkana.

Francuska i Holandija, rekli su izvori zasedanja agenciji Beta, nisu zatražile nikakvu neposrednu akciju ili odluku, ali su na umu imale prevashodno neki nagli priliv "lažnih azilanata" ili masovniji ostanak državljana zemalja Zapadnog Balkana s biometrijskim pasošima u "šengenskoj zoni" EU duže od dozvoljenog roka od tri meseca.

Mikele čerkone, portparol evropske komesarke za unutrašnje poslova Sesilije Malmstrem, Beti je izjavio da je komesarka Malmstrem ministrima EU obrazložila delovanje nadzornog mehanizma, usvojenog posle ukidanja evropskih viza BiH i Albaniji u novembru 2010.

To je bio, kako je objašnjeno, i prvi od budućih redovnih pregleda pouka i iskustava iz dosadašnje primene sporazuma EU sa zapadnobalkanskim zemljama o ukidanju viza za njihove državljane.

Jedan zvaničnik madjarskog predsedništva EU je novinarima saopštio da su ministri evropske dvadesetsedmorice saslušali izveštaj komesarke Evropske komisije, koja je nadležna da pokrene postupak za promenu viznog režima.

To zasad nije slučaj, nema zahteva, niti je u vidu bilo kakva odluka o tome, dodao je madjarski funkcioner.

Zvaničnici EU su prethodno novinarima rekli da je do sada u zapadno-balkanskim zemljama bilo rezultata koji su povoljni i obećavaju kada je reč o ranijem problemu dolaska velikog broja "lažnih azilanata".

Holandija i Francuska su predlog za uvodjenje vanrednog postupka privremene obustave režima bez viza za Zapadni Balkan podnele Savetu ministara EU i Evropskoj komisiji.

Evropska komisija je, kako je rečeno, nadležna da proceni da li će taj predlog i zvanično podneti na razmatranje Savetu ministara unutrašnjih poslova.
XS
SM
MD
LG