Dostupni linkovi

Novi Zeland: Malo nade za zatrpane u ruševinama


Sve je manje nade da će poslije zemljotresa na Novom Zelandu u ruševinama u gradu Krajstčerč biti pronađeno još živih, saopštila je večeras policija.

U saopštenju se navodi da od podneva nije pronađen nijedan preživjeli i da je prošlo više od 24 časa od kada je stigla posljednja tekstualna poruka mobilnim telefonom od zatrpanih ljudi.

"Nadamo se da ćemo pronaći preživjele, ali nade je sve manje kako vrijeme prolazi", izjavio je policijski narednik Rasel Gibson.

On je dodao da je u samo jednoj srušenoj zgradi nestalo 50 do 100 ljudi, poslije jučerašnjeg zemljotresa snaga 6,3 stepeni Rihterove skale. Nepoznata je sudbina još 20 osoba na drugoj lokaciji u gradu.

Prema zvaničnim podacima, poginulo je 75 osoba, dok se 300 vode kao nestale, uz napomenu da je moguće da među njima ima građana koji su pobjegli iz centra garada poslije potresa, a u međuvremenu se nisu javili vlastima.

Stotine spasilaca i danas su pretraživale ruševine iz kojih se još podiže dim.

Premijer Džon Kej proglasio je vanredno stanje u zemlji poslije najteže prirodne katastrofe na Novom Zelandu u posljednjih 80 godina.
XS
SM
MD
LG