Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti osudilo nasilje u Libiji



Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je uporabu sile protiv mirnih prosvjednika u Libiji i pozvalo odgovorne za takve napade da preuzmu odgovornost Izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Libiji i smrti stotina civila Vijeće je pozvalo na hitan prekid nasilja i poduzimanje ‘koraka za rješavanje legitimnih zahtjeva stanovništva, uključujući i nacionalni dijalog.’

Vijeće sigurnosti u izjavi poziva libijske vlasti da djeluju suzdržano, poštuju ljudska prava i trenutno omoguće pristup promatračima i međunarodnim humanitarnim agencijama. Libijska vlada treba poštivati slobodu okupljanja, izražavanja i medija, dodaje se u izjavi.

Izjava Vijeća sigurnosti uslijedila je nekoliko sati nakon što je libijski vođa Moamer Gadafi zaprijetio da će slomiti otpor građana protiv njegove 41-godišnje vladavine.


Libijski ministar sigurnosti Abdel Fattah Younes al Abidi prešao je na stranu prosvjednika te pozvao vojsku da se pridruži legitimnim zahtjevima naroda, i to nakon što je Moamer Gadafi održao prijeteći govor naciji

Po službenim podacima u sukobima koji su pratili pobunu protiv libijskog režima poginulo je tristo osoba - 242 civila i 58 vojnika.

Gotovo polovica žrtava stradala je u Bengaziju, drugom po veličini gradu u zemlji, 1.000 km istočno od Tripolija, koji je žarište pobune.
XS
SM
MD
LG