Dostupni linkovi

Srbija insistira na mandatu UN za istragu o navodima Martija


Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je danas da će Srbija nastaviti da insistira na mandatu Ujedinjenih nacija za istragu o navodima o trgovini ljudskim organima na Kosovu i dodao da je potrebno postići konsenzus o formi međunarodne istrage u tom slučaju.

Jeremić je ocijenio da su neke zemlje na prošlonedjeljnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu iskazale rezervu prema inicijativi Srbije da Savjet bezbjednosti formira ad hok istražni mehanizam koji bi ispitao navode iz izvještaja izvjestioca Saveta Evrope Dika Martija.

"Mi ćemo nastaviti da insistiramo na mandatu UN prije svega zbog toga što su svi zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije do danas istraživani sa mandatom UN, sa eksplicitnom potrebom da se o rezultatima tih istraga izvijesti Savjet bezbjednosti",
rekao je Jeremić.

On je na konferenciji za novinare u Palati Srbije istakao da je neophodno da se o "adekvatnoj formi istrage koja bi omogućila puni kredibilitet" postigne konsenzus, "jer postoje zemlje članice Savjeta bezbjednosti koje imaju pravo veta".

Govoreći o kapacitetu Euleksa da sprovede tu istragu, Jeremić je naveo da je glavni problem policijsko-pravne misije EU taj što ima mandat samo na teritoriji Kosova.
On je dodao da je drugi problem Euleksa zaštita svjedoka.
XS
SM
MD
LG