Dostupni linkovi

Novi okršaji i žrtve u Bengaziju


U novim sukobima između protivnika vlasti i policije u libijskom gradu Bengaziju poginulo je najmanje 15 ljudi, a u gradu Al Baida demonstranti su objesili dvojicu policajaca, izjavili su večeras očevici.

Dvije opozicione grupe koje djeluju u egzilu saopštile su da režim libijskog lidera Moamera el Gadafija više ne kontroliše Al Baidu, dok je u Bengaziju zapaljeno sjedište lokalne radio-stanice.

Ove informacije u ovom trenutku nije moguće potvrditi ili provjeriti. Procjenjuje se da je u okršajima demonstranata i snaga bezbjednosti od juče živote izgubilo oko 50 osoba, a povrijeđeno preko 200 ljudi.

Ranije tokom dana, hiljade ljudi izašle su na ulice Bengazija drugi dan za redom, a veliki broj građana okupio se ispred zgrade suda u ovom lučkom gradu.

Iz Bengazija su stigli i izvještaji o paljenju vladinih objekata, a vodeći državni list "Al Zahf Al Akdar" pozvao je na preduzimanje oštre akcije protiv demonstranata.

"Vladavina naroda, džamahirija (vladavina mase), revolucija i vođa su crvene linije i svako ko pokuša da ih pređe ili im priđe počiniće samoubistvo i igra se vatrom", piše ovaj list.

Iz zatvora u Bengaziju tokom dana pobjeglo je oko 1 000 zatvorenika, što dodatno ukazuje na rastuće rasulo u zemlji. Četiri zatvorenika ubijena su pri pokušaju bjekstva iz drugog zatvora u blizini Tripolija, izjavili su bezbjednosni izvori.
XS
SM
MD
LG