Dostupni linkovi

Berlusukoni kaže da ne brine zbog procesa


Italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je danas da nije zabrinut što će mu biti suđeno zbog plaćanja maloljetnici za seksualne odnose i zloupotrebu vlasti i poručio da će na vlasti ostati do kraja mandata 2013. godine.

Nakon što je sudija za 6. april odredio početak sudskog procesa protiv njega, Berluskoni je rekao da "iz ljubavi prema zemlji ne želi o tome da govori" i da je "dovoljno reći da ni najmanje nije zabrinut."

Berluskoni očekuje da će u predstojećim danima proširiti većinu u parlamentu, odbacujući razgovore o prijevremenim izborima zbog skandala.

On je naglasio da je vladajuća koalicija čvrsta i da će na vlasti ostati do isteka mandata 2013. godine.Sudija iz Milana Kristina de Sensa najavila je da će italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju biti suđeno za zloupotrebu položaja i seksualne odnose sa sedamnaestogodišnjom plesačicom, koja je radila kao prostitutka.

Početak procesa zakazan je za 6. april, nakon proučavanja više od 600 stranica koje je tužilaštvo sudu dostavilo kao dokaz. Berluskoni je, navodno, platio za seksualne odnose sa sedamnaestogodišnjom djevojkom, zvanom "Rubi, kradljivica srca" i u odvojenom slučaju intervenisao je da bude oslobođena iz policijskog pritvora.

On negira optužbe, ističući da su politički motivisane. Rubi, koja sada ima 18 godina, negira da je imala odnose sa premijerom. Marokanka Karima el Mahrug bila je uhapšena zbog navodne krađe, ali je oslobođena nakon telefonskog poziva premijera.

Berluskoni je priznao da je nazvao policiju nakon hapšenja Mahrugove, ali smatra da nije učinio ništa nezakonito i da je djelovao iz sažaljenja. Korištenje usluge prostitutke u Italiji nije protivzakonito, ali je nelegalno plaćati usluge djevojaka mlađih od 18 godina.
XS
SM
MD
LG