Dostupni linkovi

Incko:Političari redovno napadaju sudski i tužilački savjet


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Sarajevu da je Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH "redovna meta direktnih osporavanja, prijetnji i verbalnih napada izabranih zvaničnika i nekih političkih stranaka".

"Političari su u više navrata pokušavali da ugroze vašu ulogu. Kritikovali su vašu ulogu i rad, te multietnički sastav ove institucije. Kada napadaju ovu instituciju, oni napadaju vladavinu zakona u BiH, napadaju temelje države. Ovi napadi otežavaju vaš rad i ja te napade smatram indirektnom potvrdom da dobro radite vaš posao", rekao je Incko u obraćanju članovima VSTS-a na početku redovne sjednice.

Incko je istakao da će prenijeti poruku svim političkim liderima i izabranim predstavnicima da nezavisnost pravosuđa mora biti sačuvana i ne smije biti narušena.

Prema njegovim riječima, autoritet VSTS-a nedavno je ponovo direktno osporila predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Borjana Krišto koja je odlučila da na mjesto Ustavnog suda FBiH imenuje kandidata koji nije ušao u uži izbor VSTS-a.

On je naglasio da je ovo već drugi takav pokušaj Borjane Krišto da učini tako nešto.

Incko smatra da je osnivanje funkcionalnog VSTS-a u BiH jedna od najuspješnijih reformi u BiH i da je ova institucija primjer u regionu.
XS
SM
MD
LG