Dostupni linkovi

Petreus odlazi iz Avganistana?


Američki general Dejvid Petreus otići će sa mjesta komandanta američkkih i NATO snaga u Avganistanu u sklopu promjena koje je najavio Pentagon.

General Petreus stupio je na tu dužnost u julu prošle godine i u Americi je pohvaljen zbog svojih uspjeha na jugu Avganistana.

Pentagon insistira da je Petreusova zamjena dio prirodne rotacije - piše američki dnevnik "Vashington post".

Američki predsjednik Barak Obama i ministar odbrane Robert Gejts najavili su da će nasljednika na Petreusovoj funkciji imenovati do kraja godine.

"Vashington post" ističe da postoji nekoliko spekulacija o sljedećem Petreusovom angažovanju.Govori se o tome da je on mogući novi šef Generalštaba američkih snaga odakle će u oktobru otići Majk Mulen. Bilo je i nekoliko sugestija da bi Petreus mogao biti i novi ministar odbrane.

"Mogu da vas uvjerim da general Petreus neće otići sa mjesta komandanta ISAF-a, ali i da ne planira da u Avganistanu ostane zauvijek. Naravno da će u jednom trenutku doći do rotacije, ali kada, to još nije utvrđeno i neće se uskoro desiti. Do tada on će ostati na čelu koalicionih snaga u Avganistanu", rekao je portparol Pentagona Džef Morel.
XS
SM
MD
LG