Dostupni linkovi

Makedonski premijer sa Klinton i Bajdenom


Makedonski premijer Nikola Gruevski danas će u Vašingotnu razgovarati sa američkim potredsjednikom Džozefom Bajdenom i državnom sekretarkom Hilari Klinton o prevazilaženju otvorenog pitanja imena sa Grčkom, čime bi se uklonila prepreka za članstvo Makedonije u NATO i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU.

Gruevski se juče sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filipom Gordonom i predsjednikom Univerziteta Džordž Vašington Stivenom Knapom.

Tokom dvodnevnog boravka u Vašingtonu, makedonski premijer će imati više sastanaka sa senatorima i kongresmenima.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

UN su radi rješavanja problema imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika za to pitanje. Posljednji prijedlog koji je Nimic ponudio bio je naziv Sjeverna Makedonija, a ranije su kao najčešća imena pominjana Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija - Skoplje.

Makedonija je u članstvo UN primljena 8. aprila 1992. godine pod privremenom odrednicom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.Makedoniju je pod ustavnim imenom priznalo više od 126 zemalja svijeta, među kojima su SAD, Rusija, Kina i neke zapadnoevropske zemlje.

Sve države bivše Jugoslavije, Makedoniju su priznale pod njenim ustavnim imenom.
XS
SM
MD
LG