Dostupni linkovi

Sj. Koreja slavi rođendan Dragog vođe



Sjeverna Koreja slavi 69. rođendan svoga vođe Kim Jong-ila. On je prije dvije godine pretrpio moždani udar i nakon toga ubrzao pripreme osiguranja nastavka vladavine svoje dinastije. U listopadu je Sjeverna Koreja proslavila 65. obljetnicu Radničke stranke i tom je prilikom predstavila sjevernokorejskom narodu i televizijama cijelog svijeta budućeg nasljednika režima Kim Jong-Una (27).


Većina analitičara drži da će najmlađi sin Dragog vođe do 2012. ostati u sjeni. O Kimu Jong-unu zna se vrlo malo. Ove je godine imenovan na nekoliko ključnih sjevernokorejskih dužnosti u vladi i vojsci, što se smatra pouzdanim znakom da će naslijediti oca na vlasti.


Švicarski tjednik L'Hebdo prošle je godine pisao da je Kim Jong-un napustio školu s 15 godina te da nije dobio svjedodžbu. Kim Jong-Il koji je prije dvije godine doživio moždani udar, nasljedio je svojeg oca Kim-Il-Sunga, preminula 1994. godine. Nakon 62 godine režima oca i sina Kima, gospodarstvo Sjeverne Koreje je razoreno, a nuklearni program joj je donio međunarodne sankcije i izolaciju.
XS
SM
MD
LG