Dostupni linkovi

U Kairu protesti novinara, policajaca


Nekoliko desetina nezadovoljnih novinara i drugih zaposlenih u egipatskom dnevnom listu "Al Gumhurija" demonstriralo je u nedelju u centru Kaira tražeći ostavku rukovodilaca tog režimskog lista, a u drugom delu grada protestovalo je oko 2.000 policajaca tražeći bolje plate i pokazujući jedinstvo s "narodom".

U Kairu je danas, nakon dva dana slavlja posle ostavke predsednika Hosnija Mubaraka, u toku čišćenje centralnog gradskog trga i vraćanje svakodnevnim obavezama.

"Al Gumhurija" je, zajedno sa dnevnim listom "Al Ahram", bio jedan od vodećih stubova medijske podrške Mubarakovom režimu. Na protestu ispred zgrade u kojoj je redakcija lista, demonstranti su nosili tranparente sa natpisima "Slobodna štampa", "Želimo patriotsku štampu" i "Ne lažima" i uzvikivali "Napolje", što je poruka rukovodiocima lista. Oni su takođe tražili bolje plate i uslove rada.

U isto vreme, oko 2.000 policajaca prošlo je trasu preko Trga Tahrir do zgrade ministarstva policije, povremeno se koškajući sa vojnicima. Nekoliko vojnika čak je pucalo u vazduh ali se vojska kasnije povukla bez incidenata.

Ispred zgrade ostalo je nekoliko tenkova kao zaštita. Policajci su uzvikivali "Ovo je naše ministarstvo" i "Narod i policija ruku pod ruku". Njima se obratio ministar policije Mahmud Važi rekavši da imaju pravo da budu ljuti i da mu "daju šansu".
XS
SM
MD
LG