Dostupni linkovi

Sukobi demonstranata sa policijom i hapšenja u Alžiru


Na ulicama Alžira jutros je prije početka zakazanog protestnog skupa, koje su vlasti zabranile, došlo do sukoba demonstranata i policije, a više aktivista pokreta koji su organizovali skup je uhapšeno.

Oko 2.000 demonstranata prema procjenama agencije AFP koji su se najprije okupili na Trgu 1. maj probilo je kordon policije i zaputilo se ulicama prema Trgu palih boraca u centru prijestonice Alžira. Oni su uzvikivali "sloboda Alžiru", i "režim napolje".

Protesti su počeli i u drugim gradovima zemlje, u Oranu na zapadu policija je takođe hapsila učesnika skupa koje je režim zabranio.

U glavnom gradu među demonstrantima nalazi se i vođa Islamskog fronta za spasenje(IFS) koji su vlasti raspustile, Ali Belhadj.

Demonstracije je organizovala organizacija Nacionalne koordinacije za promjene i demokratiju (NKPD sastavljen od predstavnika političkih partija, civilnog društva i nezavisnih sindikata), koja je formirana 21. januara poslije protesta u zemlji u kojima je poginulo petori ljudi a oko 800 je povrijeđeno.

Vlasti su preduzele drastične mjere i više od 30.000 policajaca je raspoređeno duž predviđene trase marša od trga 1. maj do trga palih boraca.

U glavnom gradu se okupio i manji broj pristalica predsjednika Abdelaziza Buteflike koji su poručili da "Buteflika nije Mubarak", javila je agencija AFP.
XS
SM
MD
LG