Dostupni linkovi

Alžir: Policija u pripravnosti uoči protesta protiv vlasti


U Alžiru je u subotu, u centru istoimene prijestonice, raspoređeno nekoliko hiljada policajaca koji će u stanju pripravnosti sačekati za danas najavljene proteste protiv tamošnje vlasti.

Zvaničnici su zabranili okupljanje opozicionih pristalica, što povećava rizik od mogućih sukoba policije i demonstranata koji, poučeni primjerom građana Tunisa i Egipta, zahtijevaju uspostavljanje demokratskog režima, smjenu predsjednika Abdelaziza Bouteflika i poboljšavanje sveukupne socijalne situacije.

Ostavka Hosnija Mubaraka u petak u Egiptu i povlačanje Zin el Abidin Ben Alija u Tunisu prošlog mjeseca, zapalili su atmosferu u arapskim zemljama i naveli mnoge da se zapitaju u kojoj zemlji slijedi sličan scenario, prenio je Reuters.

Region u kojem se protesti opozicionara prelivaju iz jedne zemlje u drugu obilježen je višedecenijskim djelovanjem autoritarnih režima, s jedne i nezadovoljstvom širokih narodnih masa, s druge strane, što je u kombinaciji možda i presudno za burnu eskalaciju protesta.

Rašireni protesti u Alžiru mogli bi da imaju i negativne posljedice na svjetsku ekonomiju, jer je Alžir veliki izvoznik nafte i plina, ali brojni analitičari ocjenjuju da bi metod kojim su se služili građani u Egiptu teško tamo mogao da se ponovi, jer bi vlada mogla da iskoristi bogatstvo u energentima koje zemlja ima, da ublaži bunt.
XS
SM
MD
LG