Dostupni linkovi

Lavrov: Zajednička komisija za problem Kurilskih ostrva



Rusija predlaže osnivanje zajedničke rusko-japanske komisije istoričara za problem spornih Kurilskihteritorija, izjavio je danas šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov nakon razgovora u Moskvi sa japanskim kolegom Seidži Maeharom, ali bez preliminarnih uslova ili jednostranih tumačenja istorije.

Maehara je međutim, kritičan prema toj ideji.

"Što se tiče pitanja stvaranja ekspertske komisije, u današnjem susretu se pokazala razlika u pogledima koji nisu mogli da se priblizze", rekao je japanski ministar, i izrazio sumnju da su dosadašnje ekspertske komisije dale rezultat.

Japanski premijer Naoto Kan je u ponedeljak podigao napetost kada je izjavio da je poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva ovim ostrvima u novembru prošle godine "neoprostiva uvreda".

Medvedev je nakon toga u sredu kazao da će pojačati vojno prisustvo na ostrvima kako bi odbranio suverenitet na tim "strateškim" teritorijima.

Četiri ostrva Južnih Kurila Sovjetski savez je pripojio 1945. godine na kraju Drugog svetskog rata, a Tokio bezuspešno traži njihovo vraćanje.
XS
SM
MD
LG