Dostupni linkovi

Haški sud traži registar hrvatskih branitelja


Haški sud je objavio u petak poziv Vladi Republike Hrvatske da dostavi u roku od 15 dana popis hrvatskih branitelja zatražen od obrane Miće Stanišića koji je kao bivši visoki policijski dužnosnik Republike Srpske u vrijeme rata optužen za zločine nad nesrpskim stanovništvom zajedno sa Stojanom Župljaninom.

Pretresno vijeće sudaca u njihovom predmetu je zatražilo, u četvrtak izdatom, pozivu od Hrvatske da dostavi registar nakon što je obrana Miće Stanišića, prvog ministra unutarnjih poslova Republike Srpske, zatražila izdavanje obavezujućeg naloga. Na to se odlučila nakon što je Vlada Hrvatske odbila dostaviti registar „zbog zakonske zabrane“ njegove objave.

Stanišićevi branitelji tvrde da su na internet stranici www.registarbranitelja.com, na kojoj su navedena imena svih sudionika Domovinskog rata, pronašli imena nekih od civilnih žrtava navedenih u dodatku optužnice protiv bivših čelnika policije bosanskih Srba.

Vlada Hrvatske im je inače i odgovorila da spomenuti portal nije autentičan.
Inače registar hrvatskih branitelja u samoj Hrvatskoj je predmet spora, budući da mnoge tvrdnje, pogotovo iz Ureda predsjednika te nekih braniteljskih udruga, govore o prenapuhanom broju, od oko 500000 ljudi uvrštenih kao sudionici Domovinskog rata (1991-1995).

Stanišić se sa Stojanom Župljaninom tereti za zločine nad bosanskim Hrvatima i Bošnjacima počinjene tijekom 1992. godine u dvadeset općina širom Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG