Dostupni linkovi

Predsjednk Sudana najavio obračun sa opozicijom na Facebooku


Omar al-Bashir, predsjednik Sudana najavio je obračun s opozicijom na, za njega, potpuno nov način. Naime ovaj put je odlučeno da će se koristiti društvene stranice, ponajviše Facebook, kao način obračunavanja s opozicijom.

Ovaj potez sudanskog vođe, poznatijeg po optužnici za ratne zločine u Darfuru nego po interesu u nove tehnologije iznenadio je mnoge, prenosi Wired.com.

Iako samo 10 posto stanovnika Sudana ima pristup internetu sudanska vlast je mogućnosti novih tehnologija shvatila ozbiljno. Koliko su internet i nove tehnologije značajne najviše se očitovalo u nedavnim protestima u kojima je sudjelovala sudanska studentska populacija a protesti su koordinirani upravo putem društvenih mreža.

Ovo nije prvi slučaj da donedavno vrlo konzervativni režimi Bliskog Istoka i Afrike mijenjaju metode i pristup.

Primjer implementacije interneta u borbi protiv opozicije viđen je nedavno u Egiptu gdje su pristaše Hosnija Mubaraka preko Facebooka žestoko napali protivnike režima.

Sirija je također najavila zaokret u pristupu internetu. Tako je u srijedu, sirijska vlast nakon četverogodišnje zabrane korištenja odobrila korištenje Facebooka i YouTubea.
XS
SM
MD
LG