Dostupni linkovi

Njujork: Konferencija o Dejtonu i budućnosti BiH


U organizaciji bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona, u Njujorku se održava konferencija posvećena Dejtonskom sporazumu i budućnosti BiH.

Skupu, uz američke i evropske zvaničnike, iz regiona prisustvuju hrvatski predsjednik Ivo Josipović, te član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je izjavio kako su se učesnici složili da se reducira uloga visokog predstavnika u BiH, a ojača uloga Evropske unije.

Na konferenciji u Njujorku predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton najavila je da će dalji angažman Evropske unije u BiH biti detaljno razmatran na sastanku ministara vanjskih poslova Unije 21. februara.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da će ministri EU 21. februara donijeti "krupne odluke" kada je u pitanju BiH te najavio da će BiH dobiti i novog šefa Delegacije Evropske unije s funkcijom evropskog specijalnog predstavnika.

Inzko je za BN televiziju izjavio kako se veoma pažljivo priprema izbor novog predstavnika, ambasadora EU u Sarajevu, na položaj koji je već nekoliko mjeseci upražnjen, te da evropski zvaničnici, kako je rekao, traže jaku ličnost.
XS
SM
MD
LG