Dostupni linkovi

Emir Hadžihafizbegović


Emir Hadžihafizbegović je rođen 1961.godine u Tuzli, gradu u kojem je i odrastao. Sa studentskim danima dolazi u Sarajevo, na studij književnosti. Jedna svađa sa profesorom bila je razlog što je izbačen s Fakulteta i donosi čvrstu odluku da želi biti novinar. Ali…Akademija scenskih umjetnosti primala je osam studenata i za prijemni je trebalo znati jednu pjesmu i dva prozna teksta. Volio je književnost, znao je više od toga i radoznalost mu nije dala mira - odlučio je probati…Bio je od 250 prijavljenih među najboljima i tu se otvorio njegov svijet glume. Diplomirao je 1986. godine u klasi docenta Emira Kusturice.

Pamtimo njegove uloge u filmovima, koji su dobili međunarodne nagrade: "Otac na služenom putu" reditelja Emira Kusturice (Zlatna Palma u Canesu), "Gori vatra" reditelja Pjera Žalice (Srebreni leopard u Locarnu), "Ljeto u zlatnoj dolini" reditelja Srđana Vuletića (Zlatni tigar u Rotterdamu), "Grbavica" rediteljke Jasmile Žbanić (Zlatni medvjed u Berlinu)...Glumio je u kultnoj “Audiciji”, brojnim TV serijama.

Iza sebe ima više od 2.000 teatarskih predstava, 33 igrana filma, a dobitnik je i brojnih nagrada. Šta je, međutim, za Emira najviše vrijedno? “Jedino što ostaje u životu jeste odnos s ljudima i to se ne može ničim mjeriti. Imam desetine prijatelja iz posla i iz sfera koje nisu dio mog esnafa."

Rat ga zatiče u Narodnom Pozorištu u Tuzli, bio je pripadnik Armije BiH. Trenutno je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo. Jedni ga hvale drugi kritiziraju…

“…Ja sam, ako baš hoćete, ambasador svoje zemlje već 25 godina, od kada sam zaigrao u filmu Otac na službenom putu…”
XS
SM
MD
LG