Dostupni linkovi

Denis Latin


Priredila Dinka Jurković

Denis Latin se novinarstvom počinje baviti već u osmom razredu osnovne škole. Iz rodnog Šibenika javlja se za Radio Zagreb.
U studentskim danima “prolazi” audiciju za TV Zagreb,a u 24-oj godini života postaje i najmlađi voditelj središnjeg TV dnevnika. Od 1993. radi “Latinicu”. Teme su mu političkog karaktera, obrađuje socijalnu i zdravstvenu tematiku, sve na osnovama istraživačkog novinarstva. Petnaest ¨Latinica¨ nikada nije objavljeno.
Latin je “najproganjaniji, najzabranjivaniji i najnagrađivaniji novinar od osamostaljenja Hrvatske.”
“Intezivno želim djelovati na stišavanju govora mržnje i njegovu potpunu isključenju…,na stvaranju uvjeta za suživot , na etničkoj, vjerskoj, spolnoj ravnopravnosti, dakle, za standarde svakog civiliziranog društva”,kaže Latin.
Hrabro govori u javnosti o cenzuri, klanovima, kontroli medija…prozivajući hrvatske političare, vodstvo HRT-a.
Ne voli “manipulacije, muljanje, neiskrenost”, u novinarstvu ga najviše nervira “ulizivanje novinara vlastima, urednicima..”
Najava kandidature za predsjedničke izbore 2010.-te koštala ga je još jednog udaljavanja s ekrana. Šala ili ne, da li je ozbiljno mislio o Pantovčaku, ili je to bila još jedna Latinova provokacija javnosti? Višestruko nagrađivan novinar svoju ideju će ovako objasniti:
“Borio sam se uvijek za najslabije, antifašist sam, borac za pravedniju i Europskiju Hrvatsku. Treba li još koji razlog?”.
XS
SM
MD
LG