Dostupni linkovi

Puščana čaura poslana ambasadi Rusije u Tokiju


Puščana čahura (s metkom, ali bez praha) poslana je u rusku ambasadu u Tokiju, saopštila je u utorak policija, usred diplomatskog sukoba između dvije zemlje zbog ostrva u južnim Kurilima.

Japanska vlada je tražila povrat četiri ostrva, takozvanog Sjevernog teritorija u Japanu, kojeg je pripojila Moskva krajem Drugog svjetskog rata. Ovaj spor već 65 godina sprječava potpisivanje mirovnog sporazuma između dvije zemlje.

U ponedjeljak, dok je Japan proslavljao dan Sjevernog teritorija, puščana čahura dužine sedam centimetara otkrivena je u koverti koja je adresirana na rusku ambasadu. Ubačena je i jedna napomena: "Sjeverni teritorij je sastavni dio Japana".

Portparol policije je potvrdio postojanje čahure, ali nije želio dati druge pojedinosti, prenosi AFP.

U govoru u ponedjeljak japanski premijer Naoto Kan je nazvao "neoprostivom uvredom" posjetu ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Južnokurilskim ostrvima novembra prošele godine.

Kremlj je odmah odgovorio da Rusija neće odustati “ni danas ni sutra” od suvereniteta nad ovim ostrvima.

Četiri ostrva: Habomai, Shokotan, Etorofu i Kunashiri se nalaze u području koje je najbogatije ribom na svijetu. Na površini od oko 5.000 kvadratnih metara naseljeno je oko 19.000 stanovnika, a pretpostavlja se da ima nalazišta zlata i srebra.
XS
SM
MD
LG