Dostupni linkovi

Sajentološka crkva pod istragom FBI


Američka Sajentološka crkva nalazi se pod istragom Federalnog istražnog biroa (FBI) zbog navoda o trgovini ljudima.

Kontroverzna i tajanstvena crkva, čije su čuvene pristalice glumci Tom Kruz i Džon Travolta, optužena je iz porobljavanje svojih članova.

Agenti FBI vrše ispitivanja izopštenika širom SAD o tehnikama koje lideri sajentologa koriste kako bi kontrolisali živote pristalica i u praćenju onih koji pokušavaju da napuste crkvu.

Lider Sajentološke crkve Dejvid Miskevidž, koji je bio kum na Kruzovom vjenčanju 2006. godine, optužen je za nerestano nasilje nad osobljem i članovima što on negira.

Većina njegovih nasilnih djela desila se u Golden bejzu, sjedištu crkve u pustinji u Kaliforniji, gdje se nalazi 800 članova njihovog reda "Si org".

Ove tvrdnje navedene su u iscrpnom istraživanju o Sajentološkoj crkvi, koju je sproveo ugledni novinar i osvajač Pulicerove nagrade Lorens Vrajt u magazinu "NewYorker".

Njemu su informacije o internom djelovanju crkve dali izopštenici poput dobitnika Oskara za režiju Pola Hagisa, koji je sajentologe napustio 2009. godine, zbog protivljenja oko sklapanja istopolnih brakova.
XS
SM
MD
LG