Dostupni linkovi

HRW traži nezavisnu istragu o trgovini organima


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) zatražila je vjerodostojnu i nezavisnu istragu navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koju bi trebalo da vodi posebno oformljen tim stručnjaka za borbu protiv kriminala i korupcije.

Mi tražimo istragu koja je zaštićena od političkih uticaja, koja ima funkcionalan program zaštite svjedoka i svih onih koji će obezbijediti informacije za istragu. Taj tim bi trebalo da vode istražitelji visokog ranga koji imaju i ovlašćenja i moć da dođu do potrebnih informacija, kaže za Deutsche welle Amanda Mek Re iz HRW.

HRW je još 2009. godine objavio da raspolaže informacijama koje ukazuju da je "najmanje 400 osoba prebačeno sa Kosova u Albaniju i da im se tu gubi svaki trag". Tada je posebno naglašeno da je taj slučaj bitan jer je do navodne trgovine ljudskim organima došlo posle uspostavljanja međunarodnog prisustva na Kosovu.

Iako kaže da od Euleksa do sada nijesu dobili informacije o rezultatima te istrage, Amanda Mek Re smatra da bi Euleks mogao da sprovede novu istragu, ali pod novim uslovima.
Ako će Euleks da vodi istragu onda želimo da vidimo posebnu jedinicu za to. Mislimo da bi najbolje bilo da njeno sjedište bude izvan Kosova, kaže ona.

Da bi osigurali vjerodostojnu istragu, u HRV kažu da razgovaraju sa predstavnicima Njemačke, Francuske, Velike Britanije, kao i sa Briselom.
XS
SM
MD
LG