Dostupni linkovi

Ruski FSB tražio protjerivanje dopisnika Guardiana


Jedna ruska "služba sigurnosti" tražila je protjerivanje iz Rusije Lukea Hardinga, dopisnika britanskog dnevnog lista Guardian u Moskvi, nakon što je u decembru s WikiLeaksa objavio neprijatna otkrića o Rusiji.

Hardingu je "zabranjen ulaz u Rusiju na zahtjev jedne ruske bezbjednosne službe", saopštio je u utorak izvor iz ruskih sigurnosnih službi, prenijela je agencija RIA Novosti ne dajući više pojedinisti.

Ruska granična služba, koja zavisi od specijalnih službi FSB-a, također je odbila dati više pojašnjenja.

"Imamo pravo bez objašnjenja zabraniti nekome stranom državljaninu ulazak u Rusiju", javila je agencija Interfax pozivajući se na jednog zvaničnika granične službe.

Britanski novinar je protjeran prošlog vikenda kada se vraćao u Moskvu, nakon što je dva mjeseca proveo u Londonu radeći na otkrićima s WikiLeaksa koja je objavio njegov žurnal, među kojima je jedna diplomatska nota u kojoj je Rusija nazvana “mafijaškom državom”, prema pisanju Guardiana.

U utorak ujutro nije bio dostupan nikakav komentar ruskog ministarstva vanjskih poslova o prvom protjerivanju nakon završetka hladnog rata, objavio je Guardian.

Luke Harding, koji je dobio više nagrada za novinarstvo, bio je na dužnosti u Nju Delhiju, Berlinu i Moskvi. Za Guardian je pokrivao nekoliko ratova, među kojim onaj u Iraku i Avganistanu.
XS
SM
MD
LG